Spinozacursus start dinsdag 8 oktober

Actueel

Nieuws

30 september 2019

Spinozacursus start dinsdag 8 oktober

Op 8 oktober begint de cursusreeks over Spinoza. Deze cursus heeft vier bijeenkomsten, namelijk op dinsdag 8, 15, 22 en 29 oktober. Let op, de cursus begint om 19.30 uur(!). Toegang per cursusavond: € 5,- inclusief koffie/thee. Opgeven verplicht.

De Theologisch-Politiek Verhandeling (1670) is dé tekst die Spinoza beroemd en vooral in eerste instantie berucht maakt in de Nederlandse Republiek en daarbuiten. In die tekst legt hij onder andere uit wat voor hem geloof, vrijheid en tolerantie betekenen. Dat werd hem niet in dank afgenomen en in 1674 werd het boek verboden. De Verhandeling werd genoemd “een boek gesmeed in de hel”.

Maar is Spinoza’s tekst wel zo antigodsdienstig zoals toen werd beweerd en ook nog wel vandaag wordt aangenomen? En pleit Spinoza in zijn Verhandeling wel zonder meer voor de scheiding van kerk en staat? Jos Scheren zal proberen in samenwerking met de deelnemers aan de cursus op deze en andere vragen een antwoord te geven.

Jos Scheren is neerlandicus en filosoof. Hij gaf en geeft regelmatig filosofiecursussen die vaak ook Spinoza betreffen. Op dit moment is hij bezig de laatste hand te leggen aan een filosofische publicatie: Politieke Troost. Spinoza in de 21ste eeuw.

« Terug

Agenda

21
januari

Bijbelavondkring

Aanvang 20:00 uur

Lees verder >

Nieuws

16 december 2019

Bijbelkringen starten januari en februari

Lees verder >

24 september 2019

Project 'Gewetensverhalen' - de Vrede dienen

Film en boekje

Lees verder >

8 september 2019

Flyer met activiteiten van september 2019 t/m januari 2020

Lees verder >

Preken

Levenslicht

7 december 2019

Levenslicht nr. 7 - oktober/november 2019

Lees verder >

© Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer Colofon Disclaimer Sitemap

Aalsmeer.nu | Lab 35